BLOG TALK | AKO SOM ZAČALA S BLOGOVANÍM, SPOLUPRÁCE ČI SKÚSENOSTI

08:11

photos from tumblr
Pre mňa dosť netypický článok, ale už to bolo načase tu niečo takéto zariadiť. Ja som začala pomerne dávno, bolo to na moje narodeniny, a to pred 5 rokmi. Sama tomu neverím, ale je to tak. Tento blog som si založila až neskôr, pretože dovtedy som blogovala na inom blogu a to s jednou milou blogerkou. Blog, na ktorý Vám teraz píšem vznikol tesne po mojich 14-tich narodeninách. Už je tomu dosť dávno, ale s menšími výpadkami môj blog ešte stále píšem. Či už kvôli škole, času, povinností som si na články nevedela nájsť žiadnu chvíľku. Keby som mohla, tak by som sa venovala len a len tomuto, no nemôžem. No jedno viem, a to, že nikdy nebudem ľutovať, že som začala blogovať. Mala som možnosť spoznať mnoho skvelých ľudí, vyskúšať rôzne produkty vďaka spoluprácam, naučiť sa narábať s HTML kódmi a nájsť samú seba. A ešte mnoho iných vecí, ktoré si najviac vážim. A čo spolupráce? Veľa z Vás sa ma pýtalo, že ako je s tými spoluprácami. Ako začať? Komu napísať? Prečo ma neosloví žiadna firma? Som začiatočníčka, nemám dostatočný počet sledovateľov, to vadí? Ja sa za spoluprácami vôbec nehrnula. Asi pred dvoma rokmi som bola oslovená s nejakými ázijskými e-shopmi (ktoré asi pozná každá blogerka, ale aj neblogerka). Nejak ma to ani nezaujímalo, takže som na tie správy typu "Oh, we love your blog! I love your articles, it´s really intersting for me!" Hlavne, že ani nevedela o čom píšem. Predpokladám, že slovenčinu asi nepozná. Napriek tomu, že ja som ich odmietla, na iných blogoch som neustále videla, ako ich naše slovenské či časké blogerky ospevujú. Veci zadarmo? Len za pár slov a linkov na Vašom blogu? No nie je to super? Asi po pár mesiacov neskôr ma oslovila jedna zaujímavý e-shop. Slovenský. Neváhala som ani chvíľku a moja prvá spolupráca sa začala. Ako môj blog rástol, dostávala som čím viac návrhov na spoluprácu. Tak niektoré teda neboli vôbec, ale vôbec pre mňa. Dodnes sa pamätám nato, keď mi prišiel e-mail ohľadom spolupráce s firmou, ktorá navrhuje potrubia pre vzduchotechniku. Ak sa už rozprávame o spolupráci, tak ak spolupracujem, tak len s firmou, ktorá sa hodí to tematiky môjho blogu, a viem, že s produktami oslovím aj mojich čitateľov. Neviem, aký máte názor nato, ak práve Vy oslovíte prví daný e-shop či firmu. Možno je nad tým niekto úplne rozhorčený, ale podľa mňa je to super nápad. Ak by bola nakoniec daná firma s Vami spokojná, tak to rozhodne ocení. Áno, priznám si to aj ja. Aj mne sa to už veľa krát stalo, že som oslovila nejaký e-shop, ktorý sa mi veľmi páčil. Dokonca niektoré z nich mi ani neodpovedali, ale naopak iný sa zas tešili zo spolupráce. A aké boli Vaše začiatky? Prvé spolupráce? Čo ľutujete, prípadne za čo ste radi, že ste to tak spravili?

You Might Also Like

7 comments

  1. Ja môj blog vediem už asi 2 a pol roka a prvú spoluprácu som mala asi pred rokom. Tiež som už dostala veľa návrh na spoluprácu aj napr. už od teba spomínaných rôznych čínskych e-shopov ale neprijala som ani jednu, nejako ma nezaujali a ich veci nevyzerali práve najkvalitnejšie a nechcela som mojim čitateľom odporučiť niečo, čo mňa samú nezaujalo. Tiež, ako si spomínala som pár krát oslovila firmy, ktoré ma veľmi zaujali o spoluprácu a niektoré ani len neopísali a niektoré naopak spoluprácu s radosťou prijali. Za pokus to ale určite stojí:)

    Saja Frey blog

    ReplyDelete
  2. Ja sa môjmu blogu venujem asi 1,5 roka a naozaj ma to baví. Vďaka blogu som dostala pár spolupráci, ktoré som odmietla ale aj brigád ako žurnalistika :) Aj tu som však pár stránok musela odmietnuť. Čo sa týka zahraničných e-shopov, spolupracujem iba so šperkami, nakoľko sa to do mojej témy celkom aj hodí. Podstatné je však nerobiť blog iba pre druhých, ale aj pre seba. To aj čo sa týka spolupráce.

    ReplyDelete
  3. Taky se v blogovem svete pohybuji uz dobrych par let, kdyz si vzpomenu na ty zacatky na blog.cz, je to docela usmevne, uz jsem taky uvazovala, ze o tom napisu clanek :) Jinak v beauty sfere se pohybuji teprve necele dva roky a ty nejlepsi dlouhodobe spoluprace mam prave od svych zacatku, tech si nejvic ze vsech vazim :) A taky si nemyslim, ze by bylo spatne, kdyz blogerka sama oslovi firmu/eshop, ja to tak taky nekdy delam, kdyz me neco opravdu zaujme :)
    http://deerlylost.blogspot.cz/

    ReplyDelete
  4. pekný článok...ja blogujem po druhé, pretože som s prvým blogom prestala asi pred 2 rokmi, a založila som si asi pred pol rokom druhý,pretože mi to veľmi chýbalo :) čo sa týka spoluprác, taktiež odmietam také, ktoré nijak nesúvisia s mojim blogom, alebo sú inak podmienené a slúžia iba ako reklama.
    MakeUpByVeo

    ReplyDelete
  5. Mne prišiel nedávno návrh na prvú spoluprácu, ale nezpbrala som ju. Pretože to bolo úplne od témy môjho blogu a popravde ma to ani moc nezaujímalo. Tento článok ma veľmi zaujal práve aj tým, že si sa úprimne k tomu vyjadrila. :) skvelé!

    ReplyDelete
  6. Super článek :)
    http://nicoleshyblog.blogspot.cz

    ReplyDelete
  7. Beautiful photos! I love it <3 Amazing

    http://victim-fashion.blogspot.com

    ReplyDelete