10 TIPOV AKO NA LEPŠIE FOTOGRAFIE

12:05

photos from tumblr
Konečne tu máme článok, ktorý ste už tak veľmi očakávali. Veľa z Vás ste sa ma už pýtali nato, ako fotiť, kde fotiť a proste všetko okolo toho, aby Vaše fotografie boli ako z časopisu. V minulosti keď som ešte nemala zrkadlovku tak to moje fotografovanie bolo katastrofálne. Asi pol hodinu som sa musela hrať s tým, aby môj "objektív" zaostril na to dané miesto, ktoré som chcela. A to ešte nehovoriac o svetle, pozadí a ešte iných drobností. Dnes som si pre Vás pripravila moje praktiky a zvyky, ktoré využívam pri fotení. Hlavné je to, aby ste boli kreatívne a pracovali s tým, čo máte! Každá fotografia má svoje čaro a spomienky, pri ktorých vznikali.

  • Používajte prirodzené svetlo  -   Prirodzené svetlo Vám pomôže vytvárať krásne fotografie bez jedinej chyby. Vždy sa snažím fotiť pri dennom svetle, tak okolo jednej hodiny. Uistite sa, že máte otvorené všetky okná, aby bolo zaistené maximálne svetlo.
  • Naučte svoj ​​fotoaparát - Nezáleží na tom, že aký máte fotoaparát. Či je to jednoduchý digitálny alebo veľká drahá zrkadlovka, majte čas nato, aby ste si prečítali manuál. Zistite, že načo slúžia tlačidlá a rôzne nastavenia. Už po prvý krát môžete fotiť skvelé fotografie a cítiť  sa ako profesionál. 
  • Vždy upraviť  - Aj keď Vaše fotografie majú dokonalé osvetlenie, stále potrebujú úpravu. Rada používam Photoshop Lightroom pre zmenu ostrosti, jasnosti, a expozíciu mojich záberov. Ak nechcete míňať peniaze na softvéry, môžete použiť stránky, ako je napríklad Picmonkey. Je to úplne zadarmo!
  • Investovať do dobrého objektívu  - Ak používate zrkadlovky, neváhajte investovať do kvalitných objektívov. Objektívy, ako je 50mm alebo 40mm, sú skvelé na snímanie produktov, portréty, a každodenné fotografie.
  • Pohrajte sa s krivkami  - Pri úpravách fotografií sa musíte trochu pohrať s úrovňami. Je to skvelý spôsob, ako pridať viac svetla k fotografiám. Taktiež slúži aj na pridanie či zvýraznenie tmavších odtieňov.
  • Dôležité je pozadie  - Ako som už spomínala, ja najčastejšie používam na fotografie biele pozadie. Hlavne vtedy ak chcem aby niečo pekne vyniklo. Ak sa vo vašej domácnosti nenachádza žiaden biely podklad, to nevadí. Budte kreatívni a vyrobte si svoj vlastný. Použite napríklad biely výkres či nejaké časopisy s módnym nádychom.
  • Pracuj s tým, čo máš  - Každý z nás by si prial, aby žil v krásnom priestrannom dome s veľkými oknami, bielymi stenami. Niekedy ste z toho už off, keď sa Vám nedarí spraviť fotografie podľa Vášho vkusu, ale to nevadí keď nemáte nábytok z bieleho mramoru či vaše fotografie nemajú biele pozadie. Ako som už písala, stačí ak budete kreatívni.
  • Vyhnite sa priamemu slnečnému žiareniu  - Môže vytvoriť nevydarené obrazy a dokáže pokaziť aj skvelé fotografie. Najlepšie je fotiť ráno, keď je osvetlenie perfektné, bez rôznych žiarení.
  • Použite pevnú ruku  - Ak chcete, aby vaše fotografie boli ostré, tak dbajte nato, aby ste mali stabilný priestor. Ak máte problémy s chvením ruky, ešte stále  môžete investovať do statívu na fotoaparát.
  • Zvážte reklamné fotografie  - Ak všetko ostatné zlyhá, alebo nemáte čas na fotenie nových fotografií, môžete vždy vyskúšať "stock photo" stránky. Stačí ak sa zaregistrujete napríklad na stránku "Death to The Stock Photo" a oni Vám pošlú každý mesiac nejaký balíček reklamných fotografií. Je to úplne zadarmo.

You Might Also Like

16 comments

  1. Spomínam si na svoje začiatky fotenia na blog, tie fotky mi vtedy pripadala super, ale keď sa na ne teraz pozriem... sú príšerné. Presne ako píšeš, ešte som nepoznala svoj foťák, nevenovala som toľko času úpravám a nehrala som sa s nimi :)

    SlavikStories
    Čítanie je sexy

    ReplyDelete
  2. Super post, vďaka za rady! Máš krásny dizajn blogu:)
    pieces of me

    ReplyDelete
  3. Super rady a tipy, to s tým osvetlením je pravda, sama vidím, keď odfotím fotku večer, ako zle vyzerá. Avšak niekedy nie je čas, alebo skôr priestor, na nafotenie kvalitných záberov. Snáď sa to v Novom roku zlepší. :P

    www.rebelliouslily.blogspot.sk

    ReplyDelete
  4. Super článok :) Ja snívam o tom, že raz budem mať zrkadlovku a pekné fotky :D s digitálnym sa mi to nie stále vydarí, ale čo už, treba bojovať s tým, (na) čo máme :)
    World of Nicol

    ReplyDelete
  5. super tip na článok :) myslím, že tvoje rady sa budú viacerým hodiť :)

    ReplyDelete
  6. Úžasné tipy! Ten o přírodním osvětlení je asi nejužitečnější, sama vím, jak se s perfektním světlem vždycky peru. Bohužel, když přijdu domů, už je skoro tma, a tak vždy musím počkat na volnější dny, kdy budu přes poledne mít čas na focení. :)

    ReplyDelete
  7. Picmonkey taky používám a je to super program. Ráda bych si časem taky pořídila zrcadlovku a o tom posledním bodu jsem neměla ani tušení, tak děkuji za tip. :-)
    welcometomyworld

    ReplyDelete
  8. myslím, že veľmi užitočný článok :) spísala si všetko podstatné, najmä to svetlo, ktoré je bohužiaľ teraz také všelijaké :)
    MakeUpByVeo

    ReplyDelete
  9. Super tipy :) vždycky, když si vzpomenu, jak taky vypadaly ze začátku fotky na našem blogu, tak se mi chce smát :D nebo i outfity, to je ještě jiná kapitola! Líbí se mi ale, že se ve focení dá pořád kam posouvat :)
    Young, wild and free

    ReplyDelete
  10. Tak to je super! Tvoje fotky vždy vypadají tak super a upraveně, no snad to teď pujde i nám :-D
    www.jdeocestu.blogspot.cz

    ReplyDelete
  11. Skvelé tipy! Väčšinu z nich sa snažím dodržiavať. :)

    https://thefashiontwiins.blogspot.sk/

    ReplyDelete
  12. Skvělé tipy. Já sice nemám žádné drahé přístroje ale vždy se snažím o to, aby v pozadí fotky nic nerušilo, nebo jen minimálně. Důležité je světlo, nejlépe odpoledne poblíž okna či venku a pevná ruka :-)

    ReplyDelete
  13. Fotografie mas opravdu nádherné :) Já foťák žádný nemám, fotim iPadem, ale teď v zimním období už denní světlo stojí za starou belu ://


    LITTLETHINGSFOREM

    ReplyDelete
  14. fúha tak také veci ako úrovne vôbec neriešim. a tiež neupravujem každú fotku, lebo picmonkey, aj keď ho mám zaplatený, mi často blbne a nie dobre kompatibilný s prehliadačom Safari.. skúsim sa obzrieť po tom Lightroom :)
    Drew's Beauty

    ReplyDelete
  15. Super, určite vyskúšam, zrovna včera mi fotenie moc nešlo až to vyzeralo na depky :D :)

    ReplyDelete
  16. Konečně jsem našla nějaký takový článek. Mým velkým problémem je to, že fotky fotím tak 10 minut před přidáním článku a ještě mobilem. Asi připíšu další věc na můj seznam pro rok 2017 - začít fotit foťákem a dát si na tom záležet.
    Blog na zabití

    ReplyDelete