MALORKA V OKTÓBRI | ČO SA OPLATÍ VIDIEŤ?

21:14

Ahojte! Tentokrát mám pre Vás článok o našom výlete, ktorý sme absolvovali ešte začiatkom Októbra. Náš výber padol na krásnu, ešte aj teraz slnečnú Malorku, ktorá nás očarila a splnila naše očakávania.
Našim prvým krokom bol výber letenky, nad ktorým sme ani minútku nerozmýšľali, pretože ceny cez jesenné obdobie sú veľmi nízke. Ak ste dostatočne chytrý, tak sa Vám môže podariť kúpiť si spiatočnú letenku aj do 30€. Nám sa ich tiež podarilo uchmatnúť za celkom slušnú cenu, čo sme boli veľmi radi. Odlietali sme v pondelok o 13:00 z Viedne, a vracali sme sa vo štvrtok neskoro večer. Výhodou bolo to, že sme mohli využiť naplno aj náš posledný deň.

A aké je počasie na Malorke v Októbri? Nám sa ešte podarilo užiť si slnečné, typické španielske počasie, ba jeden de s menšou búrkou. Teplota sa počas nášho pobytu vyšplhala na krásnych 26°C, ale pocitovo sa nám to zdalo ešte viac. Odporúčam si vziať so sebou v tomto období aj mikinu, večere a ráno bývajú pomerne chladné.

Oplatí sa prenajať auto na Malorke? Rozhodne ÁNO! Dôležité je však to, že cez akú spoločnosť. My sme si prenajali auto rovno na letisku, tak sme si nemuseli robiť starosti s tým, že ako sa dostaneme na naše ubytovanie. Bez auta by sme sa na Malorke pravdepodobne ani nepohli. Aj keď v Palme, kde sme boli aj ubytovaní je doprava úžasná, my sme toho chceli stihnúť čo najviac. To by autobusom bolo časovo veľmi náročné. Prenájom auta na 4 dni nás vyšlo na cca 150€ aj s tankovaním a poistením. Keďže sme boli štyria vyšlo to na osobu oveľa menej, koľko by sme minuli na dopravu autobusom, či už na letisko alebo miesta, ktoré sme plánovali navštíviť. Auto sme odovzdali taktiež na letisku pred odletom, takže sme mali zabezpečený aj odvoz na letisko.

Horské mestečko 𝓥𝓪𝓵𝓵𝓭𝓮𝓶𝓸𝓼𝓼𝓪
Našou prvou zastávkou bolo typické španielske mestečko Valldemossa, ktore je obklopené krásnou nedotknutou prírodou a pohorím Tramuntana. Romantické uličky, priateľská atmosféra, vôňa Španielska. Všade na okolo pomarančovníky, či citrónovníky. Podarilo sa nám ich aj ochutnať, chutili úžasne, sviežo, aj keď ešte neboli najzrelšie. Valldemossa je najvyššie položeným mestom Malorky, a od Palmy je vzdialené na 30 minút autom. V minulosti tu istú dobu strávil aj klavírny virtuóz Frédéric Chopin, v súčasnosti tu nájdete kultúrne centrum založené Michaelom Douglasom.
čo sa oplatí pozrieť na MALORKE

pláž 𝓒𝓪𝓵𝓸 𝓭𝓮𝓼 𝓜𝓸𝓻𝓸
Krásna pláž neďaleko mesta Santanyi, ktoré je od Palmy vzdialené na 40 minút autom. K dispozícii je veľké parkovisko asi na 15 minút chôdze od pláže. Cesta dole na pláž je pomerne strmá a je skalnatá. Aj napriek tomu to stálo zato! Krásna číra voda, biely piesok s veľkými skalami a jaskyne, kam sa môžete ísť tiež pozrieť počas kúpania sa. My sme v ten deň vychytali najkrajšie počasie počas celého nášho pobytu, tak sme neváhali a aj sme sa kúpali. Toto miesto nepotrebuje komentár! :)

najlepšie pláže na Malorke

𝓜𝓪𝓻𝓲𝓷𝓮𝓵𝓪𝓷𝓭 𝓟𝓪𝓵𝓶𝓪 𝓭𝓮 𝓜𝓪𝓵𝓵𝓸𝓻𝓬𝓪
Ak máte radi zvieratá, tak toto miesto si rozhodne nenechajte újsť! Môžete tu vidieť show delfínov, tuleňov, či papagájov. Mohli sme pohladkať tučniakov, a videli sme aj kŕmenie tuleňov. Celý park sa nachádza na krásnom mieste s výhľadom na more. Najlepšie natom je to, že z parku sa môžete rovno presunúť na pláž. Vstup bol nato,že celý Marineland bol celkom malý (prešli sme ho za 30minút) trocha drahší (25€/osoba). Bolo mi ľúto zvieratiek, myslím si, že tam majú veľmi stiesnené podmienky... Ale ako som videla, to sa o ne viac starajú. Ak prídete autom, parkovanie je zabezpečené hneď pri vstupe a na tri hodiny tam máte zadarmo parkovanie. Potom sme sa presunuli na pláž, kde sme zostali až do večera.
𝓟𝓪𝓵𝓶𝓪 𝓭𝓮 𝓜𝓪𝓵𝓵𝓸𝓻𝓬𝓪
Na Palmu sme mali oveľa menej času ako na ostatné miesta, aj napriek tomu, že sme tam boli ubytovaní. Bývali sme pod hradom Bellver, kam sme dostali už len podvečer, čo veľmi ľutujem, pretože z tade bol krásny výhľad na celú Palmu. Dominantnou stavbou je Catedral de Mallorca, ktorá je naozaj skoro na všetkých fotkách o Malorke! Navštívili sme miesto býčích bojov, Plaza de Toros de Palma de Mallorca. My sme vyšli až a vrch, kam viedli staré-rozpadnuté betónové schody (mala som pocit, že ideme tam, kam turisti nemôžu). Prekvapilo ma, že tam bolo minimum ľudí. Ďalej sme pokračovali v prechádza do centra Palmy. Čo nás nesmierne sklamalo bolo to, že skrytý klenot Palmy, Pueblo Español, bol zatvorený, kvôli jednému kongresu. Tak sme si ho mohli obzrieť len z vonka.

𝓒𝓪𝓹 𝓭𝓮 𝓕𝓸𝓻𝓶𝓮𝓷𝓽𝓸𝓻
Kľukatá, úzka cesta plná adrenalínu viedla k tomuto krásnemu miestu na severe Malorky. Vtedy sme pochopili prečo si viacerý prenajali Fiat 500. No cesta stála zato! Zvládli sme to. Na konci cesty krásny maják, s nekonečným výhľadom na more! Bol hore neskutočne silný vietor, ale to nám vôbec neprekážalo. Výhľad si môžete vychutnať aj pri dobrej kávičke, pretože tu nájdete aj malinkú kaviareň so suvenírmi.

𝓢𝓸𝓵𝓵𝓮𝓻 | 𝓟𝓾𝓮𝓻𝓽𝓸 𝓭𝓮 𝓢𝓸𝓵𝓵𝓮𝓻
Najväčšou atrakciou je stará historická električka, ktorá jazdí do mestečka Sóller. Škoda, že sme nemali viac času, pretože vidieť kus ostrova z takejto električky môže byť zážitok! My sme sa do mesta Sóller vybrali skoro ráno, tak tu ešte nebolo toľko turistov a cesta z Palmy nám trvala cca 30 minút. Do centra sme sa dostali pešo, za cca 10 minút, a ocitli sme sa na historickom námestí, kde sa nachádza symbol Sóllera, krásny kostol Iglesia de Sant Bartomeu, kam vstupné stojí iba 1€. Ďalej sme zamierili do mestečka Port de Sóller, kde sme stihli pozrieť len pláž. Ale aj to stálo zato! Počasie bolo vtedy trocha chladnejšie, tak sme sa nekúpali.


Boli ste už na Malorke? Aké miesta sa Vám najviac páčili/nepáčili? My sme si tento výlet neskutočne užili, bol plný dobrodružstiev a nezabudnuteľných spomienok. Určite by sme sa hocikedy vrátili späť. :)

You Might Also Like

2 comments

  1. Na Mallorce jsem byla vždy jen v létě, ale věřím, že je nádherná celoročně - ostatně i to ukazují tvé fotky. :))

    ReplyDelete
  2. Nádherné místa jste navštívili. Na Mallorce jsem už byla a taky se mi tam moc líbilo. Klidně bych si dovolenou tam zopakovala.
    Povídání nejen o kosmetice

    ReplyDelete